.
.

Koselig at du titter innom bloggen min :)

Lise heter jeg, og er ei nordlandsjente på 39 år fra Mo i Rana. Sammen med min samboer og våre to søte pusekatter stortrives vi i Fossestua, som er et gammelt tømmerhus fra 1906 som vi kjøpte i nov 2008.

Her kan du få være flue på veggen å følge renoveringen av både hagen (H5) og drømmehjemmet vårt, og pyntingen selvsagt. Jeg elsker den lyse, landlige og nostalgiske stilen, gamle saker med sjel og patina, og romantiske hager. Håper du vil trives her hos meg :)

.
.

fredag 13. desember 2013

Overtroisk?
Følgende tekst/opplysninger er hentet fra Wikipedia:

Fredag den 13. er når den 13. dagen i en måned faller på en fredag. Det vil alltid være minst ett og maksimalt tre tilfeller hvert år hvor den 13. dagen i måneden havner på en fredag. Dersom en måned begynner på en søndag, kommer den 13. til å være en fredag.

 I vesteuropeiske og særlig engelskspråklige land blir dagen knyttet til uhell, eller ulykker.
 

 Det er få kilder som kan fortelle noe om hvor gammel denne oppfatningen er. I Norge er det ingenting som tyder på at dagen var regnet som uheldig før på 1800-tallet.

 Det finnes heller ikke gode kilder som kan fortelle hvordan denne oppfatningen startet, men i kristen tradisjon har fredagen lenge vært sett på som en uheldig dag fordi Jesus døde på en fredag. 

Langfredag har vært sett på som en spesielt uheldig dag. Tallet 13 har vært oppfattet som et uheldig tall i mange kulturer fordi det er et usymmetrisk oddetall.Folklorister regner oppfatningen om fredag den 13. til kategorien «hverdagsovertro», men det er neppe snakk om egentlig folketro, snarere konvensjoner og talemåter. Disse tradisjonene inneholder også gjerne sine egne opphavsforklaringer, ofte også ganske kuriøse.

 Av de forklaringene som er knyttet til fredag den 13. kan nevnes at kong Filip IV av Frankrike beordret arrestasjon av alle tempelridderne i landet fredag 13. oktober 1307. Dette er påstått å være opphavet til myten om fredag den 13.  

En annen forklaring er at fenomenet henger sammen med at Judas Iskariot var den trettende ved bordet under Jesu siste påskemåltid.

I enkelte land, som Spania og Hellas, er det tirsdag (og ikke fredag) den 13. som knyttes til ulykke.


Overtroisk eller ei....det skader aldri å være litt ekstra forsiktig på glatta i dag ;).

Ha en fin dag!
Klem fra Lise

4 kommentarer:

Mitt i stua sa...

Advarsel herved mottatt, he he :) God stemning inne hos deg forresten.Har samme puter som deg og ser jo at jeg må flytte de til slagbenken min i stede ;)Takk for ideen.

Ha en fin dag
Cecilie

Monica sa...

Håper ikke at det er noe i det- har ikke merket noe ennå hvertfall :) Skal til årskontrollen hos veterinæren nå snart så håper alt går bra der også.

Vakre bilder fra et nydelig hjem

God helg klem Monica

Kjerstis Sysysler sa...

Hei .For en nydelig krok.:)))
utrolig koselig.

Fru Brekke sa...

For meg gikk fredag den 13. helt fint :-)
Det nye kjøkkenbordet ditt er såå fint:) Grattis!!
Veldig koselig julepynta kjøkkenkrok!
Klem

Link within

Related Posts with Thumbnails