.
.

Koselig at du titter innom bloggen min :)

Lise heter jeg, og er ei nordlandsjente på 39 år fra Mo i Rana. Sammen med min samboer og våre to søte pusekatter stortrives vi i Fossestua, som er et gammelt tømmerhus fra 1906 som vi kjøpte i nov 2008.

Her kan du få være flue på veggen å følge renoveringen av både hagen (H5) og drømmehjemmet vårt, og pyntingen selvsagt. Jeg elsker den lyse, landlige og nostalgiske stilen, gamle saker med sjel og patina, og romantiske hager. Håper du vil trives her hos meg :)

.
.

fredag 21. januar 2011

Renovering av FossestuaDen 24.november 2008 var det to superstolte nye huseiere som  overtok  nøkkelen til drømmehuset!
Eller rettere sagt.....nøkkelen til hengelåsen:)
"Ytterdørene" som var i huset var  to ødelagt altandører. Den ene (bildet under) virket ikke låsen på, og den andre som befant seg i glassinngangen gikk ikke ann å åpne!


Det verste var at taket var lekk som en sil!
Og siden vi overtok vinterstid (minner om at dette er i Nordland = myyyyyyye snø) måtte vi jo vente til snøen var borte før snekkerene kunne sette igang.

 5 bøtter i stua + masse håndklær, 3 bøtter i loftsgangen, 1 bøtte i yttergangen, 5 plastbeger på den ene soverommet , drypp drypp drypp (værsågod-bli-gal) .....dere skjønner tegninga?


Her ser dere teglsteinen som lå på taket da vi overtok, og den ene lillebroren min :)

Huset er bygget i 1906, men utover det har vi nesten ingen opplysninger om huset. Det er spesielt å kjøpe et hus på tvangssalg. Man får det man ser...også det man eventuelt ikke ser. Man har ingen å rette evnt krav mot om opplysningene som står i takstpapirene ikke stemmer og om det skulle dukke opp skjulte feil og mangler. I vårt tilfelle var vi ganske klar over det meste, men kanskje ikke over hvor omfattende noen av skadene var.

Knis :) Vet at maaaange synes vi var gale som kjøpte huset siden det var så mange feil med det, men vi har ikke angret en eneste dag :)


Rett etter påske troppet de flinke snekkerene våre opp, og godt var det. I tillegg til all taksteinen som var borte, var store deler av  taktroa  oppråtnet.


Er veeeeldig glad for at vi hadde såpass med egenkapital at vi kunne ansette flinke snekkere til å ordne taket!
Selv hadde vi aldri fått til å ordne noe så omfattende, og jeg er sjeleglad for at vi fikk tak i  Frank- Robert Skugghei`s lille firma (lokal snekker) til å jobbe for oss . Anbefaler de mer enn gjerne videre :)


Ny pipehatt ble faktisk betalt av banken før vi overtok huset - for å prøve å forhindre større vannskader enn de som allerede var oppstått (store lekkasjer rundt pipa ++)  til huset ble solgt!!!

Da vi overtok ble den gamle teglsteinspipa ikke godkjent av Feiervesenet, og måtte derfor rehabiliteres.


 Løsningen ble å sette rør i pipa. Genialt!  Man slipper å rive pipa, og sparer seg for en masse arbeid og penger! Arbeidet ble gjort av  Løkås Flisservice  i løpet av en arbeidsdag , og da  monterte han de 2 vedovnene våre også.

For en lykke å kunne fyre i ovnen!!! Jobben ble utført bare en uke før nyttårsaften det året vi kjøpte, og jeg skal love at det var deilig å få varmen i huset....og  oss! :)


Flinke snekkerene våre :)


I stua valgte vi å fjerne et vindu siden det var lite veggplass i den.

Her ser dere også  hvordan taket så ut før. Vakkert med takstein, men vi angrer ikke på at vi valgte å legge  Decra heller.


Dette bildet er tatt fra hovedveien, og viser takleggingen ca halvveis i prosessen. Decra taket er en del lysere i fargen en teglsteinene, men det synes jeg bare ble fint :) Er vel litt delte meninger om hvilke tak som er finest på gamle hus. Er ganske sikker på at Fossestua hadde  et vakkert skifertak i gamle dager, men vi er uansett kjempefornøyd med vårt nye TETTE  tak :)


17. mai samme år. Her er det bare glassgangen som ikke har fått nytt tak enda.Ferdig!! Nye fine Decra taket vårt!! Heeeeelt tett! For en lykke :)
Det er herlig å vite at det våte element ville holde seg på utsiden av huset heretter!

Fint rundt huset? Ikke så veldig, hihi :)
 Er blitt litt bedre siden dette bildet ble tatt da, men enda har vi myyyyyye arbeid igjen utenfor. Huset er heller ikke ferdig renovert, men TTT, og koster penger- så vi skynder oss sakte.


Uansett....det gjør ihvertfall ingenting  om det regner lenger, hihi :)

Hjertelig velkommen til nye følgere!
Håper dere også vil trives i Fossestua :)

God helg!
Klem fra Lise

35 kommentarer:

Hulda sa...

Huset står jo der som et praktbygg i dag! Så idyllisk og vakkert. :) Dere har hatt litt av et arbeid, det kan jeg se.

Huset vårt er litt eldre, fra sist på 1800-tallet. Det er alltid mye uforutsett med gamle hus, det har vi også fått erfare. Men, angrer ikke en dag på at vi kjøpte et gammelt hus. :)

KAYSO sa...

Åh, dere har hatt litt av et arbeid til der dere er nå, men for et fantastisk nydelig hus og tomt da! Skulle gjerne ha hatt en slik drømmeenebolig jeg ja :) Og vet godt at TTT, hehe! det gjør det her også, både pga at ting koster penger OG at vi ikke er så handye selv :P hehe

Men det BLIR etterhvert :) Vi har mye på vent mye pga at vi oppdaget store vannskader, fukt og råte etter at vi flyttet inn her.... Vi har faktisk noen å rette krav mot MEN det er absolutt ikke enkelt og det er heller ikke sikkert vi får igjen for det.... :( Blir så forbannet. Vi vil muligens måtte legge ut 120 000 mer for å rette på skadene som vi vet er blitt skjult av de som solgte oss huset... Det er så utrolig irriterende og gjør meg så forbandet at noen kan lyve så grovt og tjene så mye på hussalget..... :(

Franske drømmer sa...

Å herregud, overskriften gav meg hjerteinfarkt!
Hihi! Nå trodde jeg det var noe skikkelig gæli på fære ;) Hehe!

Dere har jammen hatt litt av en jobb, men såå fint det er blitt!! Jeg kommer på besøk når vi skal nordover- om jeg er invitert eller ei!
Jeg er god på å invitere meg selv :p

Ønsker dere en riktig god helg!

Klemmer

Anonym sa...

Huset deres er bare så nydelig det,
det er utrooolig masse arbeid med disse
gamle ja,men du verden så vakre de blir
både ute og inne. God og lun stemning
blir det og.
God helg til deg.
Klem.

Alfa sa...

Kjempe nydelig hus:0). Det var mye arbeid med det, men jeg hadde gått igjennom det samme for et slikt hus.
Ønsker deg en god helg.
Klem Alfa

Trollmora sa...

Så mye jobb! Phu..... Og dere kan gjerne være stolte av resultatet ja! Nydelig!

Britt sa...

Det er virkelig verdt alt slit og strev når man står tilbake med et sånt resultat! Tøft av dere å gi dere inn på et så stort prosjekt, men jammen har dere fått det fint!

God helg:)

MissMette sa...

Jeg må bare si at dere har vært utrolige flinke :) for et arbeid... Ikke bare bare å ta over et slikt hus i dets tilstand... Myyyyyye arbeid, tid og penger! Huset har blitt aldeles praktfullt ♥ Elsker grunnmurem, utbyggene og glassgangen... Et sjarmerende, lunt og koselig hjem som du har all grunn til å være stolt av ♥ Ønsker deg en fantastisk fin helg, kos deg masse :) Stor klem fra Mette

Hasigamas mamma sa...

Ting SKAL ta tid, for da får en tid til å få tenke seg litt om, bo seg litt inn... Og huset er såååå fint!Blir nok flott på utsiden også!
Ha ei super helg!
Klem
Lise

Synnøve sa...

Skjønner dere er glad for og ha tett tak.
Dere har lagt ned masse arbeid på huset,men dere har et kjempefint hus.
Klem

Kaoskontroll sa...

Og du kaller MEG litt gal! Hehe

For en utrolig jobb dere har gjort! Jeg er rett og slett imponert. Både over at dere våget og over det dere har fått til. :)
Ja, jeg tror dere er litt gal dere også... men litt gal er bra! ;)

Ønsker deg en flott helg! Stor klem

Anne N. sa...

Hei Lise :o)
Dere har et superherlig hus, Fossestua er nydelig! Litt av en jobb å restaurere forstår jeg, men gu så fint det er blitt!
Nyt - nyt!
Klem, Anne:)

Jannickes Hjemmekos sa...

Hei, Lise
Ånei, du lurte ikke meg med overskriften i innlegget. Så flinke dere har vært og det er så kjekt å ta vare på slike fine hus. Ønsker deg en fin helg. Klem fra meg

Monica sa...

Tusen takk :) Så glad som jeg er i bursdag så skal du ikke se bort fra at det blir noen påminnere på bloggen min i uken frem mot dagen min den 31. :)

Synes dere har gjort en super jobb med huset! Flaks for dere at det kom på tvangssalg slik at dere kunne få vise det den omsorgen det tydeligvis trengte :) Må være flott med den store tomten også :)

Tror jammen jeg må ta meg en tur innom Fru Dahl i morgen, selv om hun sikkert ikke har fått inn så mange GGnyheter har hun nok garantert noe annet fristende :) Det er nok en grunn til at jeg er oftere innom butikken hennes på Fauske enn jeg er innom Charlottes som ligger i byen jeg bor i! :)
Goood helg til deg også, Lise :) Klem fra Monica

Unknown sa...

Fy søren så flinke dere har vært!
Nydelig er huset deres, men jeg skjønner det har kostet;) Du gav meg et støkk med den overskriften altså, nå begynte jeg og lure på hva som skjedde, hihi...

Innom for og ønske deg en herlig helg!

Klem Line

Linecas have sa...

Nå fikk du meg jamme meg til å kveppe her. Skummel overskrift hihi:)
Det er ikke noen liten jobb dere har gjort, selv med hjelp av håndtverkere så er det mye jobb. Huset er jo virkelig pent å da. Litt krinkelkroker,litt store og litt små tak deler. Jeg liker det. Skulle vel helst bodd i et kråkeslott tror jeg. hihi.
Hagen blir det nok råd med skal du se. Jeg kan hjelpe deg med noen planter til våren.Et lass gode råd har jeg også. Jeg er hagegal og holder foredrag rundt om i landet om hagedesign og sammenplantinger i hagen. Synes det er arti å dele plantene mine med andre. Alt for å spre hagegleden sjø.
Har du noen før og etter bilder fra interiøret også? Det må jo ha vært temmelig slitent det og vel? Hadde vært artig å se.
Klem Line-Cathrin

Hos Jorunn sa...

Hei Lise! Dere kan være veldig stolte av det vakre huset deres, dere har gjort en fantastisk jobb!!! Ingenting slår gamle hus som blir satt istand, utrolig masse lekre nye hus bygd i gammel stil også...men hjertet mitt banker litt ekstra for de virkelig gamle husene. Det er mye slit og dyrt å sette istand, men det er det verdt! Ønsker deg en flott helg, klem fra Jorunn

Solstrålå sa...

Så kjekt å være med på bildeserien fra begynnelsen!
Men jammen er Fossestua blitt litt av et syn!!!
Dere har vært flinke!
Ønsker deg en deilig helg sammen med dine kjære!
Goe klem fra Sol

Linecas have sa...

Svar på pellisene. Send mail til linecaeAThotmail.com Så kan vi ta det via mail eller msn. Tror det er best det. og angående det å sende planter. Itj nå problem! :)

Valkyrien sa...

Det er jemmen litt av et prosjekt dere har satt i gang med! Men så blir det knallfint også! Jeg er i akkurat den samme prossessen selv, men tror ikke jeg hadde satt i gang alene om jeg visste hvor mye jobb det var...men jeg angrer ikke nå. Jeg har fått et varmt og trivelig hjem. I alle fall annen etasje, som er nesten ferdig:-)
- og jeg har fått mange tips og ideer gjennom bloggen din! Tusen takk!
Mette..

Sommerhuset i bakken sa...

Så utrolig spennende å høre hvordan dere har gått fram for å få Fossestua i den fantastisk flotte tilstanden den er i nå. Det må ha vært litt av en jobb. Men det må jo være verdt det - når resultatet blir så veldig, veldig bra! Flinke dere!

Så flotte stolene dine ble med kjøkkenhåndklærne fra Kid. Lur idè ;-)

Ha en riktig god helg!

Rosehagen sa...

Hei.
Så flinke dere har vært, litt av et prosjekt dere har holdt på med. Men så fint.....:)
Vi har vært gjennom det samme. Heldigvis viste vi ikke hvor mye arbeid det skulle bli. Og med sykdom oppi det hele ble det en lang prosess.
Men også veldig, veldig morsomt:)
Likte stolene dine veldig godt.
Ønsker deg en flott helg!

Linda sa...

Hei! Takk for koselig tilbakemelding, har selv for første gang overvintret pelargoniaer jeg også, så jeg vet heller ikke helt hva jeg skal gjøre. Tror de skal ha ny jord og opp i vinduskarmen i mars.
Skal jammen si dere har vært flinke med husprosjektet. Vakkert hos dere!

Ha en finfin helg videre!
Klem Linda

Anonym sa...

Litt av et arbeid dere har hatt.
Så flinke dere har vært, huset er jo så flott nå.
Ønsker deg en fortsatt fin helg, nyt den og kos deg masse.
Klem fra Mio

Crinoline sa...

Skvatt litt av overskriften,Lise.Dere har gjort en kjempejobb og resultatet er praktfullt.Ønsker deg en god helg.Klem

Elisabeth sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Elisabeth sa...

Hei

Ja, det er et kjempesjarmeranes hus dere har :) Fint med decra-tak. Dere har vært veldig flinke. Vi vurderer også decra-tak når vi starter, selv om drømmen er gress på taket. Pga takvinkel og størrelse går det visstnok ikke an, så...vi får se. Håper du har ei fin helg. Har dere fått sola til Fossestua ? :)

Hilsen Elisabeth

ps. ny adresse/navn på bloggen (skar-gaard.blogspot.com, tidligere whitecountrydreams)

Katharina sa...

Først..takk for koselig hilsen inne hos meg!

Dere har jammen meg hatt litt av en jobb, men skjønner dere godt...det har jo blitt FLOTT!

Ha en fin uke:) Klem fra Katharina

Unknown sa...

Snakker om å virkelig ha innsatsviljen og tålmodigheten du! For et prosjekt, de fleste hadde planert det med jorden og begynt på nytt;-D Flott har det blitt!

Ha en fortsatt fin dag!

Klem fra Grete

* Hege`s Cute N Cool Blog * sa...

Hei :)))

Jepp jeg selger dem i butikken og jeg bare digger dem krukkene ♥ Har hatt lyst på en slik i åresvis , men aldri funnet ;)
Jeg elsker INNGANGSPARTIET ditt!!!!!!!! Utrulig flott hele huset ♥

Takk for kommentar ♥

Siljes Hobbyrom sa...

Her har dere hatt litt av en jobb ja!
Syntes taket ser veldig flott ut ;)
Og er jo en egen sjarm med eldre hus!
Ingen tvil om det er det jeg drømmer om en gang i framtiden. Med en deilig eplehage (hihi)..

Og så lekkert som dere har det!

Ha en fin kveld
Klem <3

Anja-Elin ♥ Vakre augeblikk sa...

så kjempeflott at dere var fornøgd med kjøpet, til tross for husets feil og mangler :) Mykje kan lett fiksast ja, men ofte koster sånt skjorta. Spesielt om ein ikkje veit heilt kva ein går til. Synest dere har gjort ein flott jobb! Huset ser flott ut!! :)

Godklem :)

Ann sa...

Ååå så morsomt å se bilder fra restaureringsprosessen! Det er kort sagt bare et aldeles nydelig hus dere har! Fryktelig mye arbeid med slike gamle hus, men så blir de jo så utrolig flotte når de omsider står ferdige! De har noe ekstra slike gamle hus... Sjel, historie, særegenhet, karaktér og en egen stolthet!! Jeg elsker gamle hus. Vårt var jo opprinnelig fra tidlig 1900-tallet, men var stilmessig "rasert" først på 50-tallet og så senere på 70-tallet, så da vi kjøpte det fant vi ut at vi like gjerne kunne lage noe arkitektonisk helt nytt og eget ut av det, bygge det ut/om etc., når vi først var i gang ettersom det likevel hadde mistet så fryktelig mye av sitt opprinnelige preg. Det var fryktelig mye jobb å fikse hoveddelen (den gamle delen) av huset og, ikke minst, tilpasse det nye til det gamle. Vi er enda ikke helt ferdig (kanskje blir vi aldri helt ferdige, hi, hi) men vi er veldig fornøyd med sluttresultatet. Men veien var laaang, det innrømmer jeg gjerne! ;)) All ære til dere som valgte å berge dette vakre og sjarmerende gamle historiske huset! Det har blitt virkelig flott!

Jeg har helt siden jeg startet bloggen min planlagt å scanne bilder av huset vårt utvendig og innvendig - jeg har hundrevis fra restaureringsprosessen - og vise bilder fra utgangspunktet, hva vi gjorde, hvorfor, før- og etterbilder. Nå ble jeg faktisk kjempeinspirert er jeg sitter, hi, hi!!! Tror jeg jammen skal se til å få de scannet noen bilder denne uken!! ;)) Takk for at du delte! :0)

Ha en fortsatt fin uke!

Klem, Ann, Interiørbloggen Glassveranda.

Anonym sa...

Heisann!

kjempe flott blogg du har, og fossestua har blitt vakker.
men en ting jeg har undret meg over når jeg har lest her, er hvordan du "henger ut" de tidligere eierne. De er vel mennesker de også, og kan lese denne bloggen. Det at huset var i den standen det var, og at det ble solgt på tvangssalg hadde nok garantert sine grunner!

Fossestua sa...

Hei Anonym
Koselig at du liker bloggen min, men må si det stakk meg i hjertet at du mener jeg henger ut tidligere eiere. Det har ikke vært min hensik, men jeg finner det unaturlig å å skrive om restaureringen av huset uten å nevne at vi kjøpte det på tvangssalgs - siden vi hadde null informasjon om husets historie og ingen "eier/-e" å kunne spørre om forskjellig. Har ikke skrevet noe om hvem/hvor mange ol som bodde her like før vi overtok, og heller ikke noe om hvorfor huset ble solgt på tvangssalg. DET hadde vært "uthenging" i mine øyne. At dette huset ble solgt på tvangssalg var "hele" Mo i Rana klar over lenge før jeg skrev det på bloggen min, siden huset sto avertert til salgs veldig lenge, og det var mange interessenter. Vet ikke om du som har kommentert her er tilknyttet huset vårt på noen måte eller kjenner den/de som bodde her like før oss, men jeg skal love deg at det er trist å tenke på omstendighetene som førte til at huset ble tvangssolgt, og vi har mange ganger tenkt på skjebnen/e til den/de det har berørt. Når det er sagt, så kan jeg love deg at Fossestua har en god og herlig atmosfære - og det er jeg helt sikker på kommer at av huset har vært elsket av alle som har bodd her igjennom 107 år :) Klem fra Lise

Link within

Related Posts with Thumbnails