.
.

Koselig at du titter innom bloggen min :)

Lise heter jeg, og er ei nordlandsjente på 39 år fra Mo i Rana. Sammen med min samboer og våre to søte pusekatter stortrives vi i Fossestua, som er et gammelt tømmerhus fra 1906 som vi kjøpte i nov 2008.

Her kan du få være flue på veggen å følge renoveringen av både hagen (H5) og drømmehjemmet vårt, og pyntingen selvsagt. Jeg elsker den lyse, landlige og nostalgiske stilen, gamle saker med sjel og patina, og romantiske hager. Håper du vil trives her hos meg :)

.
.

søndag 29. mai 2011

Fordums tider fra 1900 tallet....
Ny header til bloggen!
 Håper dere liker den?

PS: Om dere klikker på bildene, så blir de større :)Bildet stammer fra et gammelt postkort og viser statens store sagbruk til  høyre og Mo trevarefabrikk til venstre - som var lokalisert rett nedenfor Fossestua vår helt på begynnelsen av 1900 tallet.

I Fossestua bodde sagmesteren på bruket og hans kone, og i gamle papirer omtales huset vårt som "Sagmesterboligen"

Tomta vår heter imidlertid "Fossestua" - derav navnet på bloggen :)

Interesserte kan lese mer om dette bildet ved å følge denne linken: http://detvarengang.origo.no/-/image/show/703872_mo-i-rana-industri-under-revelforsen?ref=mst
I årenes løp har det eksistert sagbruk rett nedenfor Revelfossen her siden 1600 tallet så vidt vi vet, som ble anlagt på vestsiden av fossen.

Det ble siden drevet av Hans Morten Sommer og etter han av oberstløytnant Coldevin, men hele tiden i det små.

Jacob Z. Coldevin bygget siden et nytt sagbruk på østsiden av fossen uten at det ble noen stordrift, og i 1900 anla staten et stort bruk på samme sted (se bildet).Fossestua vår kan såvidt anes blandt trærne til høyre i bildet her.

Staten bygde sagbruket for å utnytte tømmeret fra skogene sine som de hadde kjøpt, og i mange år var det stor aktivitet her :)

Det første vannkraftverket på helgeland ble også etablert her, og våren 1907 ble Mo elektrisitetsverk AS dannet. 

Vi er ganske sikre på at Fossestua var blandt de første husene i Rana som fikk levert strøm fra et vannkraftverk :)

Om du vil lese mer om Fossestua vår, så kan du klikke HER.Her ser dere datidens fremkomstmiddel over Revelelva :)

Det hersker litt forskjellig info ang denne fergen, men majoriteten mener den var strømdrevet å ble dradd over elva via via en kabel fra kraftverket.


"Da Dronning Maud og kong Haakon var ute på sin første, store norgesreise i 1907, ble kongeparet med følge kjørt til Tveråneset. Her gikk de til fots over gangbrua. Deretter ble de kjørt opp til fergestedet hvor ferjemann Fordel Johnsen demonstrerte sin strømdrevne ferge."

Om noen ranværinger leser dette, og har mere info om både sagbruket og spesielt huset vårt - så ta gjerne kontakt med oss!

Det hadde vært kjempegøy å få vite mer om Fossestuas før-historie :)I disse dager ( bildene er i fra i fjor) oversvømmes marka der sagbruket og trevarefabrikken før sto, når snøsmeltingen kommer igang oppi fjellene.Det eneste som vitner om bygningene som sto her i begynnelsen av forrige århundre er disse gamle trepålene......... og noen betongfundamenter.
Enda så ligger det også faktisk en svær dunge med treflis igjen! Den kan såvidt anes på det tredje bildet ovenfor her, til venstre i bildet bak trepålene som står uti vannet.

Utrolig at sagmasken ikke har råtnet helt bort i løpet av over 100 år!
Passsende nok så heter veien vi bor i - Saga :)

Fra vinduene våre ser vi rett ned på fossen.
Når det mørkner opplyses fossen av lyskastere og blir et ekstra vakkert blikkfang :)1. desember tennes også juletrelysene i det store grantreet til venstre for fossen, men jeg hadde desverre ingen bilder av juletreet med tente lys å vise dere.Jeg elsker gammel historie, og synes den nye headeren ble mere "personlig" enn den gamle.

Håper dere også liker den?

Ønsker alle en riktig fin dag, og et varmt velkommen til mine nye følgere!  Håper dere vil trives i Fossestua :)

Klem fra Lise

Ps. Mange sliter med  kommentering av  innlegg for tiden. Ved innlogging - ikke kryss av for "forbli pålogget", så slipper du problemet :)

13 kommentarer:

Bittelille huset/Jennifer sa...

Nydelig ny header:) Jeg er også veldig opptatt av lokalhistorie og elsker å høre på historier og finne ut ting om fortiden. Sånne gamle bilder som du har i headeren din kan jeg sitte og se på i timesvis, det er så spennende å se hvordan ting har vært før! Du er heldig som bor i historien:)

klem Jennifer

Shabbylishious sa...

Dette var stas å lese jeg. Liker bakhistorien på ting jeg. Headeren ble fin også. :)

Hulda sa...

Virkelig flott å ha så mye historie både om huset og om stedet du bor på. Jeg har også vært heldig å få flere bilder og historier om huset og de som bodde her vi bor. Slikt er spennende. Headeren din passer godt til bloggen din.

Elin sa...

Så vakkert header du har fått deg:) Jeg liker slike gamle ting og spesielt bilder:) Enig med Hulda; headeren passet godt til bloggen din:)

Anne N. sa...

Flott header, og fin historie :O)
Klem, Anne:)

Anonym sa...

Syns headeren var veldig fin:) Ellsker historie og ELSKER gamle bilder, så dette var et artig innlegg :)

Vi har bygget huset vårt sjøl, så her er det nok vi som lager historien..hihi :)

Klem♡

VillaVårfrubakken sa...

Så flott å få med seg litt historie fra egen by....det syns jeg faktisk er ganske viktig....flott. Nå håper jeg bloggproblemene er over for en stund... Ha en ny super uke, håper sommeren kommer snart da...klem fra meg

Ninas Interiør sa...

Hei på deg! Så hyggelig å høre fra deg på bloggen min! Og veldig koselig at du likte både headeren og linposene!:) De er bare å vise fram!

Når det gjelder headeren, satte jeg først sammen bildene i Photo Scape, under Koble bilder. Etterpå skrev jeg på teksten i Picassa. Begge er gratisprogrammer. Men jeg får ikke headeren så stor som jeg ønsker, og det prøver jeg å gjøre noe med nå..

Ønsker deg en fin uke! Klem Nina

Mamsens hus sa...

Hei :)
Flott header.
Veldig glad i historie og dette var artig å lese om :)
Klem

Daisys home sa...

Kjempefin og så koselig når det ligger en sånn historie bak :)
Takker for hyggelig kommentar ifra deg.
Ønsker deg en fin ukestart
klem sissel

Trinity sa...


Flott innlegg - spennende historie. Lurer på om dette er den fossen jeg var "livredd" da jeg var liten og ferierte på Mo. Det skal jeg finne ut av. Morsomt.
Ha en strålende uke.
Trine

Tyrifryd ♥ Monica sa...

Herlig header! Enig med de over her, den passet veldig godt til bloggen din!;)

Ekstra koselig når det ligger en historie bak;)

Håper du har hatt en fin ukestart:)
klem

Martilie sa...

Hei hei,

Flotte bilder og spennende historie :)

Måtte bare innom å fortelle deg at det ble lampe for gevinsten/gavekortet jeg vant hos deg. Skal vise på blogg om litt, må bare få den hengt opp..
Tusen takk!

Nattaklem og god morgendag fra Tove

Link within

Related Posts with Thumbnails